Litterær gaming

Bifrost, BLOGG

Mysteriet-i-Stormskog
Filmen i hodet. Fargene og de levende scenene. Det er mitt første leseminne. I alle fall som jeg kan huske. Å lese en bok var å leve litt ekstra. Få et ‘ekstra liv’, som det heter på spillspråket. Men jeg ønsket meg mer. Det var ikke nok å oppleve eventyret gjennom heltens øyne, jeg ville være helten.

Det var nok derfor jeg som tolvåring ble så oppslukt av rollespill – den typen spill der spillernes valg påvirker hvordan historien utvikler seg, For meg er dette en distinkt, litterær form og en naturlig videreføring av den (muntlige) vestlige fortellertradisjonen med spill-lederen i skaldens/sagafortellerens rolle.

Da jeg begynte på Nattspeilet, den første historien fra Bifrost-universet, ønsket jeg å gi leseren muligheten til å være helten. Resultatet ble ‘Mysteriet i Stormskog’ en interaktiv novelle bakerst i boken. Ideen er ikke ny. Sjangeren er kanskje mest kjent gjennom Fighting Fantasy-bøkene til Steve Jackson and Ian Livingstone (Hammer i Monsterskogen og Kaosborgen finnes på norsk).

I Bifrost-serien (4 bøker er planlagt) skal det være mulig å spille seg gjennom novellen og deretter lese romanen, eller omvendt. De to tekstene er både selvstendige og komplementære til hverandre. I tillegg har det vært viktig at novellen ikke står tilbake for romanen rent litterært, selv om det spilltekniske legger noen føringer på språket.
Kanskje nytenkningen knyttet til litterær gaming ligger i å fremheve denne alternativemysterietweb2 lesemåten?

Så kan man spørre seg om den litterære opplevelsen forringes av de spilltekniske elementene (som valgmuligheter og terningkast).
Jeg tror ikke det. Faktisk er jeg sikker på at det forholder seg motsatt – litterær gaming gjør teksten mer tilgjengelig, og kan i tillegg skape en nysgjerrighet for resten av det litterære universet.

Denne høsten får jeg i alle fall muligheten til å teste ut min egen hypotese. Det starter i september på Appelsinia, barnebokfestivalen i Skien. Da står jeg klar med kart, terninger og vanskelige valg.

Jeg gleder meg.

Om du vil vite mer om Bifrost-universet og litterær gaming (kanskje er du en lærer eller en bibliotekar som ønsker besøk) er det bare å ta kontakt: orjan@orjankarlsson.no
Du finner meg også på Facebook.

Sendt av

Sociologist, writer, blogger